Allting du behöver veta om att köpa en dammsugare

Spread the love

Hantera damm och smuts effektivt med rätt dammsugare för ditt hushåll

Oavsett om du älskar eller hatar dammsugare så är de en nödvändighet för att hålla hemmet rent. Det kommer knappast som någon överraskning att en dammsugare av hög kvalitet bör ha hedersplatsen i ditt städskåp. Dammsugare är effektiva för att suga upp smuts och damm, och kan även avlägsna allergener, djurpäls och mycket annat från ditt hem.

Oavsett om du har hårda golv eller heltäckningsmatta kommer en dammsugare göra mer än att bara flytta runt smutsen – den suger i stället upp den så att du kan göra dig av med den för gott! Med hjälp av en motor skapas sugkraften, och ett munstycke med en borste suger upp dammet in i dammsugarröret som sedan skickas vidare till en dammsugarpåse eller behållare som lätt kan slängas eller tömmas. En del dammsugare har också ett inbyggt filtreringssystem för att fånga upp små partiklar och hindra dem från att släppas ut i luften igen. Efter några drag med dammsugaren kommer du att ha renare golv som är fritt från damm och grus och ser fantastiskt ut!

Dammsugare finns i alla möjliga former och storlekar, med olika användningsområden och funktioner. Golvdammsugare är allra vanligast i Sverige. De erbjuder bättre rörlighetoch är också utmärkta när du vill städa i trappor, men de har ofta mindre dammsugarpåsar. Handdammsugare eller sladdlösa dammsugare är praktiska verktyg för en snabb uppfräschning av hemmet. Och om du är ute efter en enkel lösning kan robotdammsugare programmeras att rengöra dina golv automatiskt.

Investeringen du gör när du köper en dammsugare beror på funktionerna och kvaliteten du är ute efter. De mest prisvärda dammsugarna kan köpas för under 500 kr, men har ofta mindre dammsugarpåsar och begränsad sugförmåga och tillbehör. Å andra sidan finns det sofistikerade dammsugare som är utvecklade för att erbjuda överlägsen prestanda och hålla i många år. En sådan dammsugare kan kosta alltifrån 5 000 kr till 10 000 kr eller mer.

Vad bör man tänka på innan man köper en dammsugare?

Priset är inte alltid det viktigaste när man ska göra ett nytt inköp. Du bör också tänka igenom en hel del andra kriterier innan du tar ditt beslut. .

  • Dammsugarpåse eller påslös dammsugare: Även om dammsugare med dammsugarpåsar länge var standard i städvärlden så är många nya dammsugare påslösa. Detta innebär att du inte behöver köpa och byta ut påsen i din dammsugare regelbundet.
    I stället behöver du bara tömma behållaren i din påslösa dammsugare, och tvätta ur den då och då. Nackdelen med påslösa dammsugare är att du måste tömma en dammig och smutsig behållare över soppåsen – vilket kan orsaka nästäppa och nysningar hos de som lider av allergier.
    Dammsugare med påsar samlar å andra sidan upp allting i en påse som helt enkelt kan kastas i soporna. Men allt eftersom påsen fylls på kan du notera en minskning av sugförmågan. Dessutom har du den återkommande kostnaden i form av nya dammsugarpåsar, och ibland kan de vara svåra att hitta när det gäller äldre och utgångna dammsugarmodeller.
  • Vikt: Om du någonsin har dragit runt på en dammsugare under en storstädning eller burit den upp och ned för trappor vet du att vikten på dammsugaren spelar stor roll! Det kan vara riktigt jobbigt att knuffa och dra en tung dammsugare. Men som tur är så är många dammsugare designade för att väga mindre och vara mer smidiga än de klumpiga maskiner som först dök upp i våra städskåp för flera årtionden sedan.Trackbacks and pingbacks

No trackback or pingback available for this article.